Κωδικός Μαθήματος | 277-190301 |
Εξάμηνο | 3 |
Κατηγορία | Υποχρεωτικό |
Τύπος | Ειδικότητας |
Προαπαιτούμενα Μαθήματα | Δεν υπάρχουν |
Γλώσσα Διδασκαλίας | Ελληνικά |
Erasmus | Όχι |
Υπεύθυνη Μαθήματος | ΧΑΣΑΠΙΔΟΥ, Μαρία |
Διδάσκοντες (ΘΕΩΡΙΑ) | - ΧΑΣΑΠΙΔΟΥ, Μαρία |
Διδάσκοντες (ΕΡΓΑΣΤ.) | - ΚΟΚΚΙΝΟΠΟΥΛΟΥ, Άννα |
Διδακτική δραστηριότητα | Εβδομαδιαίες ώρες διδασκαλίας | Πιστωτικές Μονάδες (ECTS) |
---|---|---|
ΘΕΩΡΙΑ | 3 | 4 |
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ | 3 | 3 |
ΣΥΝΟΛΟ | 6 | 7 |
Σκοπός Μαθήματος
Τα μάθημα αποσκοπεί στην εξοικείωση των φοιτητών με τις μεθόδους της αξιολόγηση της διατροφικής κατάστασης ενός ατόμου σ’ολο τον κύκλο ζωής (εγκυμοσύνη, θηλασμός, βρέφος, παιδί, ενήλικας και υπερήλικας) ή ομάδας ατόμων ή πληθυσμού. Στοχεύει, επίσης, στην εκπαίδευση των φοιτητών στην χρήση επιμέρους τεχνικών και εργαλείων για την ακριβή εκτίμηση της διατροφικής κατάστασης όπως:
- το ιατρικό και το οικογενειακό ιστορικό,
- τη διαιτητική πρόσληψη και τις διαιτητικές συνήθειες,
- την εκτίμηση της φυσικής δραστηριότητας και της ενεργειακής δαπάνης,
- την εκτίμηση του ενεργειακού ισoζυγίου
- τους ανθρωπομετρικούς δείκτες και δείκτες σύστασής σώματος,
- τους αιματολογικούς και βιοχημικούς δείκτες.
- την εκτίμηση ψυχολογικών και περιβαντολογικών παραμέτρων
- την εκτίμηση της διατροφικής συμπεριφοράς
Γενικές ικανότητες
- Άσκηση κριτικής και αυτοκριτικής.
- Προαγωγή της ελεύθερης, δημιουργικής και επαγωγικής σκέψης.
- Αναζήτηση, ανάλυση και σύνθεση δεδομένων και πληροφοριών, με σκοπό την εφαρμογή της θεωρίας στην πράξη
- Αναζήτηση, ανάλυση και σύνθεση δεδομένων και πληροφοριών, με τη χρήση και των απαραίτητων τεχνολογιών
- Προσαρμογή σε νέες καταστάσεις
- Λήψη αποφάσεων
Περιεχόμενο Μαθήματος
- Καταγραφή ιατρικού και οικογενειακού ιστορικού
- Εισαγωγή στη Διατροφική αξιολόγηση: Ανάκληση 24ώρου, ημερολόγιο καταγραφής τροφίμων (με ή χωρίς ζύγιση), σχεδιασμός και χρήση ερωτηματολογίων συχνότητας κατανάλωσης τροφίμων
- Ανάλυση και αξιολόγηση της διαιτητικής πρόσληψης σε μακροθρεπτικά και μικροθρεπτικά συστατικά
- Εκτίμηση της εγκυρότητα μεθόδων διαιτητικής πρόσληψης
- Σύσταση σώματος: Μέτρηση και αξιολόγηση βάρους, ύψους, δείκτη μάζα σώματος, και δερματικών πτυχών
- Χρήση νέων τεχνολογιών, όπως η βιοηλεκτρική εμπέδηση (ΒΙΑ), η απορροφησιομετρία ακτινών Χ διπλής ενέργειας (DXA) και των υπερήχων στη διατροφική αξιολόγηση
- Αιματολογικοί, βιοχημικοί και κλινικοί δείκτες: Αξιολόγηση εργαστηριακών και κλινικών δεικτών που σχετίζονται με τον κίνδυνο εμφάνισης ασθενειών (πχ.αναιμά,οστεοπόρωση,δυσλιπιδαιμία)
- Αρχές σύνταξης διατολογίου με βάση την διατροφική αξιολόγηση.
Τρόπος Παράδοσης
Πρόσωπο με πρόσωπο
Χρήση Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνιών
- Χρήση προγράμματος παρουσιάσεων PowerPoint κατά την εκπαιδευτική διαδικασία
- Υποστήριξη μαθησιακής διαδικασίας μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας moodle
- Χρήση διατροφικών πακέτων
Οργάνωση Διδασκαλίας
Δραστηριότητα | Φόρτος Εργασίας Εξαμήνου |
---|---|
Διαλέξεις | 39 |
Εργαστηριακή Άσκηση | 39 |
Μελέτη & ανάλυση βιβλιογραφίας | 26 |
Συγγραφή εργασιών | 26 |
Μη καθοδηγούμενη μελέτη | 75 |
Συμμετοχή σε εξετάσεις | 5 |
Σύνολο | 210 |
Αξιολόγηση Φοιτητών
ΘΕΩΡΙΑ
Γραπτή εξέταση σε θέματα διαβαθμισμένης δυσκολίας, που περιλαμβάνουν:
• ερωτήσεις πολλαπλών επιλογών,
• ερωτήσεις σωστού-λάθους
• γενικές ερωτήσεις
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ
α) Εργαστηριακή παρουσία
β) Γραπτή εργασία (μια ανά εργαστηριακή άσκηση).
Όλες οι επιμέρους αξιολογήσεις πρέπει να είναι επιτυχείς. Προαπαιτούμενο είναι η παρακολούθηση του συνόλου των εργαστηριακών ασκήσεων.
Συνιστώμενη βιβλιογραφία
– Προτεινόμενη Βιβλιογραφία:
Μανιός Γ (2006) Διατροφική Αξιολόγηση: Διαιτολογικό και Ιατρικό Ιστορικό, Σωματομετρικοί, Κλινικοί και Βιοχημικοί Δείκτες. Αθήνα: Ιατρικές Εκδόσεις Π.Χ.Πασχαλίδη.