ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΙΙ

Κωδικός Μαθήματος 277-190601
Εξάμηνο 6
Κατηγορία Υποχρεωτικό
Τύπος Ειδίκευσης
Προαπαιτούμενα Μαθήματα Δεν υπάρχουν
Γλώσσα Διδασκαλίας Ελληνικά
Erasmus Ναι
Υπεύθυνος Μαθήματος
Διδάσκοντες (ΘΕΩΡΙΑ) -
Διδάσκοντες (ΕΡΓΑΣΤ.) -

Διδακτική δραστηριότητα Εβδομαδιαίες ώρες διδασκαλίας Πιστωτικές Μονάδες (ECTS)
ΘΕΩΡΙΑ 3 4
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 3 3
ΣΥΝΟΛΟ 6 7

Ημέρα Ώρα

Δείτε το Πλήρες Ωρολόγιο πρόγραμμα

Σκοπός Μαθήματος

Το μάθημα στοχεύει στην εκμάθηση των φοιτητών να αναλύουν και να σχεδιάζουν τη διατροφική φροντίδα ατόμων με διάφορα νοσήματα που σχετίζονται με τη διατροφή.
Οι φοιτητές θα μάθουν να συντάσσουν το κατάλληλο διαιτολόγιο ή θεραπευτικό σχήμα με βάση τις διεθνείς συστάσεις, με σκοπό τη διατροφική υποστήριξη του ασθενούς.
Με την επιτυχή ολοκλήρωση του μαθήματος ο φοιτητής/τρια θα είναι σε θέση να αναγνωρίζει τον ρόλο της διατροφής, της δίαιτας και των διαφόρων θρεπτικών συστατικών στην αντιμετώπιση μίας παθολογικής κατάστασης. Τέλος, θα είναι ικανός/ή να αξιολογεί τη διατροφική κατάσταση του ασθενούς, να συντάσσει τη διατροφική διάγνωση, να υπολογίσει τις απαιτήσεις του σε ενέργεια και θρεπτικά συστατικά και να διαμορφώνει το πλάνο παρακολούθησής του.

Γενικές ικανότητες

1. Δεξιότητες διαμόρφωσης της διατροφικής φροντίδας ενός ασθενή.
2. Αυτόνομη Εργασία.
3. Κριτική ανάλυση και εφαρμογή διεθνών διατροφικών συστάσεων.

Περιεχόμενο Μαθήματος

Θεωρία:
Βασικές έννοιες της διαδικασίας διατροφικής φροντίδας: Αξιολόγηση της διατροφικής κατάστασης, διατροφική διάγνωση, καθορισμών στόχων διατροφικής φροντίδας, σχεδιασμός και εφαρμογή διατροφικής παρέμβασης, αξιολόγηση των αποτελεσμάτων της διατροφικής φροντίδας και καθορισμός του πλάνου παρακολούθησης των ασθενών.
Βασικές θεματικές ενότητες που θα καλυφθούν:  διατροφή στα νοσήματα ανώτερου πεπτικού, διατροφή στα νοσήματα κατώτερου πεπτικού, διατροφή στα ιδιοπαθή φλεγμονώδη νοσήματα (ΙΦΝΕ) του εντέρου, διατροφή στις τροφικές αλλεργίες, διατροφή στα νοσήματα ήπατος, χοληφόρων και παγκρέατος διατροφή στον σακχαρώδη διαβήτη (τύπου 1 και 2), διατροφή στην οξεία νεφρική νόσο, διατροφή στη χρόνια νεφρική νόσο, διατροφή στην καρδιαγγειακή νόσο, διατροφή στα ενδογενή μεταβολικά νοσήματα, διατροφή στις διαταραχές λήψης τροφής, διατροφή μετά από βαριατρικές επεμβάσεις.

Εργαστήριο:
1. Σχεδιασμός κατάλληλου διαιτολογίου: Υποθερμιδικά/Υπερθερμιδικά διαιτολόγια.
2. Διαιτολόγια χαμηλής περιεκτικότητας πρωτεΐνης (π.χ. νεφρική ανεπάρκεια, διαταραχή του κύκλου ουρίας).
3. Διαιτολόγια χαμηλής περιεκτικότητας λίπους (π.χ. παγκρεατίτιδα).
4. Διαιτολόγια αποκλεισμού (π.χ. λακτόζης, πρωτεΐνης γάλακτος, γλουτένης, φρουκτόζης).
5. Προσαρμογή διαιτολογίου σε ειδικές απαιτήσεις κατανομής γευμάτων.
6. Σχεδιασμός διαιτολογίου σε ασθενείς με σύνθετα διατροφικά προβλήματα.

Τρόπος Παράδοσης

Πρόσωπο με πρόσωπο

Χρήση Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνιών

Τόσο στη θεωρία όσο και το εργαστήριο του μαθήματος θα χρησιμοποιηθούν σύγχρονα μέσα μεθοδολογίας και παρουσίασης διαλέξεων, μέσω χρήσης του λογισμικού PowerPoint, το οποίο θα περιλαμβάνει οπτικοακουστικά στοιχεία και φοιτητοκεντρικό σύστημα αντίληψης της μάθησης.

Οργάνωση Διδασκαλίας

Δραστηριότητα Φόρτος Εργασίας Εξαμήνου
Διαλέξεις θεωρίας 39
Διαλέξεις εργαστηρίου/εργαστηριακές ασκήσεις 39
Μελέτη & ανάλυση βιβλιογραφίας 40
Συγγραφή εργασιών 26
Μη καθοδηγούμενη μελέτη 60
Συμμετοχή σε εξετάσεις 6
Σύνολο 210

Αξιολόγηση Φοιτητών

Θεωρία: Η αξιολόγηση της θεωρίας του μαθήματος περιλαμβάνει την εργασία εξαμήνου (30%) και τις γραπτές τελικές εξετάσεις (70%). Και οι δύο αξιολογήσεις θα είναι στην Ελληνική γλώσσα. Η εργασία εξαμήνου θα αφορά θέματα  διατροφής και  διαιτολογίας. Τέλος οι τελικές εξετάσεις θα περιλαμβάνουν ερωτήσεις πολλαπλών επιλογών  και σύντομής ανάπτυξης.

Εργαστήριο: Η αξιολόγηση του εργαστηρίου του μαθήματος περιλαμβάνει γραπτή τελική εργασία (100%). Η αξιολόγηση θα είναι στην Ελληνική γλώσσα. Η εξέταση θα αφορά σε ένα περιστατικό (μελέτη περίπτωσης).

Συνιστώμενη βιβλιογραφία

– Προτεινόμενη Βιβλιογραφία:
1. Krause’s Κλινική Διατροφή (2012), Mahan L.Kathleen, Escott-Stump Sylvia, 1η έκδοση, Εκδ. Κ&Ν. ΛΙΤΣΑΣ Ο.Ε.
2. Krause’s Θεραπευτική Διατροφή (2013), Mahan Kathleen, 1η έκδοση, Εκδ. Κ&Ν. ΛΙΤΣΑΣ Ο.Ε.  
3. Macleod’s Κλινική Εξέταση (2010), G. Douglas, F. Nicol, C. Robertson, 12η έκδοση, Εκδ. Παρισιάνου.
4. Κλινική Διαιτολογία και Διατροφή με Στοιχεία Παθολογίας (2007), Ζαμπέλας Α. BROKEN HILL PUBLISHERS LTD.
5. Briony T, Bishop J (2007), Manual of Dietetic Practice, 4th ed., Blackwell.
6. Εγχειρίδιο διατροφής (2008), Biesalski Hans – Konrad, Grimm Peter, BROKEN HILL PUBLISHERS LTD.

– Συναφή επιστημονικά περιοδικά:
1. Nutrition Journal
2. Nutrition Reviews
3. Advances in Nutrition
4. Nutrition Research Reviews
5. British Journal of Nutrition
6. Appetite
7. European Journal of Nutrition
8. Journal of Nutrition, Health and Aging
9. Nutrition & Dietetics
10. Journal of Human nutrition and dietetics.