ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΕΝΗΛΙΚΗ ΚΑΙ ΥΠΕΡΗΛΙΚΗ ΖΩΗ

Κωδικός Μαθήματος 277-190501
Εξάμηνο 5
Κατηγορία Υποχρεωτικό
Τύπος Ειδικότητας
Προαπαιτούμενα Μαθήματα Δεν υπάρχουν
Γλώσσα Διδασκαλίας Ελληνικά
Erasmus Όχι
Υπεύθυνη Μαθήματος ΧΑΣΑΠΙΔΟΥ, Μαρία
Διδάσκοντες (ΘΕΩΡΙΑ) - ΧΑΣΑΠΙΔΟΥ, Μαρία

Διδακτική δραστηριότητα Εβδομαδιαίες ώρες διδασκαλίας Πιστωτικές Μονάδες (ECTS)
ΘΕΩΡΙΑ 3 4
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ
ΣΥΝΟΛΟ 3 4

Σκοπός Μαθήματος

Η μελέτη της διατροφής των ενηλίκων και υπερηλίκων και των παραγόντων που την επηρεάζουν. Να δοθούν οι απαραίτητες γνώσεις σχετικά με τις διαιτητικές ανάγκες των ενηλίκων ατόμων, για την διατήρηση της υγείας τους και την επίτευξη της μακροζωίας. Η παροχή γνώσεων στους φοιτητές ώστε να είναι σε θέση να συντάξουν, να αναλύσουν και να παρασκευάσουν διαιτολόγια για ενήλικες και υπερήλικες.

Γενικές ικανότητες

1. Αναζήτηση, ανάλυση και σύνθεση δεδομένων και πληροφοριών, με τη χρήση και των απαραίτητων τεχνολογιών
2. Λήψη αποφάσεων
3. Αυτόνομη εργασία
4. Ικανότητας διαχείρισης σχεδίων εργασίας (πρότζεκτ).
5. Εργασία σε διεπιστημονικό περιβάλλον
6. Παραγωγή νέων ερευνητικών ιδεών
7. Άσκηση κριτικής και αυτοκριτικής

Περιεχόμενο Μαθήματος

Προληπτική διατροφή και παράγοντες που επηρεάζουν τη διατροφή.
Ημερήσιες συνιστώμενες προσλήψεις ( DRI).
Ενεργειακό ισοζύγιο και έλεγχος σωματικού βαρους.
Φυσιολογικός και Ρυθμιστικός έλεγχος της πρόσληψης τροφής.
Αναγκες σε Θρεπτικά συστατικά (Υδατάνθρακες, Λίπη, Πρωτείνες, Βιταμίνες, Ανόργανα συστατικά,φυτικές ίνες).
Χορτοφαγία και άλλες διατητικές επιλογές.
Χαρακτηριστικά του γήρατος. Αλλαγές στη σύνθεση του σώματος με την ηλικία.
Μεταβολές των κυριότερων λειτουργιών του σώματος με την ηλικία.
Ενεργειακές ανάγκες υπερηλίκων. Ανάγκες των υπερηλίκων σε θρεπτικά συστατικά.
Χρόνια νοσήματα στην τρίτη ηλικία που σχετίζονται με τη διατροφή.  Διατροφή και  μακροζωία.

Τρόπος Παράδοσης

Πρόσωπο με πρόσωπο

Χρήση Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνιών

Κατά τη διάρκεια του μαθήματος θα χρησιμοποιηθούν σύγχρονα μέσα μεθοδολογίας και θεωρίας διαλέξεων, μέσω χρήσης του λογισμικού PowerPoint, το οποίο θα περιλαμβάνει οπτικοακουστικά στοιχεία, φοιτητοκεντρικό σύστημα αντίληψης της μάθησης.

Οργάνωση Διδασκαλίας

Δραστηριότητα Φόρτος Εργασίας Εξαμήνου
Διαλέξεις 39
Μελέτη & Ανάλυση βιβλιογραφίας 13
Συγγραφή εργασιών 26
Μη καθοδηγούμενη μελέτη 39
Συμμετοχή σε εξετάσεις 3
Σύνολο 120

Αξιολόγηση Φοιτητών

Η αξιολόγηση του μαθήματος γίνεται με γραπτές τελικές εξετάσεις (100%). Οι τελικές εξετάσεις περιλαμβάνουν ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής και σύντομης ανάπτυξης.

Συνιστώμενη βιβλιογραφία

– Προτεινόμενη Βιβλιογραφία:
1. Βιβλίο [13256445]: Εγχειρίδιο διατροφής, Biesalski Hans – Konrad,Grimm Peter

Μετάβαση στο περιεχόμενο