Η Έλενα Πάτρα είναι Διαιτολόγος-Διατροφολόγος (MSc Nutrition and Health – spec. Sensory Science) και υποψήφια Διδάκτωρ του Τμήματος Επιστημών Διατροφής και Διαιτολογίας του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος.
Κατέχει επαγγελματική εμπειρία στον τομέα Sensory & Consumer Science με εφαρμογή σε πολλαπλές κατηγορίες τροφίμων και ποτών (π.χ. PepsiCo, AB-InBev, Leatherhead Food Research), καθώς και στη διατροφική παρακολούθηση ασθενών. Από το 2020 είναι επιστημονική συνεργάτης του Τμήματος Επιστημών Διατροφής και Διαιτολογίας του Διεθνούς Πανεπιστημίου, όπου ασχολείται με το σχεδιασμό και την ανάπτυξη καινοτόμων πληροφοριακών συστημάτων διατροφής και την έρευνα συμπεριφοράς σε καταναλωτές, με βασικό επίκεντρο τη βιώσιμη και υγιεινή διατροφή. Έχει συμμετάσχει σε χρηματοδοτούμενα προγράμματα της ΕΕ όπως το COSI και το PROTEIN.